The beginning

Efter att ha sett filmen food inc blev vi upplysta om hur stort problem köttindustrin egentligen är. Köttindustrin påverkar miljön negativt på flera olika plan. Det handlar om etik, det påverkar växthuseffekten och i industriell skala bidrar den till många sjukdomar. Filmen visar köttindustrin i USA, men vi har valt att rikta in oss på den svenska. Lokal miljöpåverkan blir alltid global miljöpåverkan. Precis som att vattnet går i cykler runt jorden, har även människan skapat matcykler. Kött som produceras i USA kan så småningom hamna på ett matbord i Stockholm.

Vi tror att det inte är så många ungdomar som vet hur stort problem köttindustrin egentligen är. Just eftersom kött är något vi alltid har ätit och förmodligen alltid kommer att äta i framtiden. Svårt tror vi är att ge ut den här informationen och samtidigt försöka ändra ett beteende.

I de uttalanden som görs gällande miljöpåverkan hamnar köttindustrin ofta i skymundan.

Tyvärr tror inte vi att större delen av befolkningen kommer sluta äta kött endast på grund av etiska skäl. Däremot om vi utgår från vår egen överlevnad tror vi att en förändring kan väntas. Om inte nu i alla fall så småningom. Det krävs väldigt mycket för att folk ska ändra sin livsstil och lägga om den till en miljövänligare. Kött är något som man tycker är gott och något som är svårt att ta bort från bordet. Människan har ätit kött genom hela historien.

Eftersom lokala miljöproblem alltid blir globala tror vi att det är lättast att alltid utgå lokalt.

Enligt den statiska centralbyrån importerar vi i Sverige väldigt mycket kött. Vilket innebär bidragande växthusproblem i två aspekter. Dels produktionen av kött och dels transporten av köttet. Mer än 30 % av allt kött i Sverige är producerat utomlands. Samtidigt som vi äter 25 % mer kött idag än för 25 år sedan. Utvecklingen går alltså åt fel håll.

Vi vill belysa vegetarisk mat för lokalbefolkning i Stockholm och får folk att se det positiva med den maten. Närproducerad ekologisk mat är något som vi behöver äta mer för att gynna våra nästkommande generationer, och generationer efter.

Vilket kött man äter gör även det väldigt stor skillnad. Nötkött är således det mest miljöfarliga köttet och kyckling är betydligt vänligare för miljön. Om du äter kyckling sju gånger en vecka kommer det ändå inte att väga upp en måltid nötkött.

Problemet med när producerad ekologisk mat är att den alltid är dyrare än annan mat. En ekonomisk aspekt som väger tungt i valet om miljövänlig mat eller inte. 

Max & Isak

Varför skapa en blogg kring problemet med köttindustrin?

Med perspektivet hållbar utveckling ser man många problem med det sätt vi lever. Och ett av dem är vår konsumtion och produktion av kött. Därför väljer vi, i tiden, att publicera konsekvenserna av den relation vi har till kött. För att ge människor möjligheten att ta del av de konkreta problem som finns. Och med mer kunskap, ökar chansen att någonting faktiskt blir gjort.

Så att skapa en blogg, som har möjligheten att nå ut till miljoner och åter miljoner människor ser vi som ett av de bästa alternativen för att skapa en länk till allmänheten och verkligen få en förändring att börja ske.


  


skönt ecohäng i gröna villan

Med vänliga hälsningar Köttsaxen, Marren och Nicola

Källor:




http://www.livsmedelssverige.se/hem/fakta-om-mat/140-import-och-export.html 2011-05-11 http://www.naturvardsverket.se/sv/Start/Klimat/Konsumtion-och-klimat/Klimatanpassad-mat/ 2011-05-11

Kommentarer
Postat av: Alexander

Jag sitter som på nålar. Längtat länge efter en medveten miljöblogg med inrikting på, KÖTTINDUSTRI!

2011-05-18 @ 15:09:32
Postat av: Elvira

Han i mitten är bland det finaste jag någonsin skådat!

2011-05-18 @ 15:17:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0