Växthus och Kött

Skillnaden mellan kött och kött är väldigt stort. Här nedan ser man hur stor skillnad det är mellan olika djur, växter och hur djuren lever. För att släppa ut mindre utsläpp genom vårt matintag behöver man inte börja med att direkt äta kött. Den enda lösning på problemet nere på individnivå är alltså inte bara att helt gå över till vegitarisk mat utan istället äta miljövänligare kött. Utsläppsskillnaden mellan nötkött och kyckling kommer som en chock för många och den är onekligen häpnadsväckande.

Äter du långsiktigt?

Exempel på växthusgasutsläpp vid olika livsmedelsval

 

Summa per år kg CO2e

 1 gång per vecka7 gånger per vecka
Nötkött från svenska mjölkkor, ungdjur och kalvar från mjölkkor, 140 g 120 870
Nötkött från svenska dikor, ungdjur och kalvar från dikor, 140 g 170 1200
Griskött, svenskt, 140 g 35 250
Kyckling, svensk, 140 g 10 70
Vildfångad torsk, 140 g 50 370
Odlad lax (Kanada), 140 g 40 270
Inlagd sill, 140 g 15 110
Vegetarisk ärtsoppa, 350 g 2 11
Bönor/kikärtor på burk, stor portion, 350 g 9 60
Äpplen, Sverige, 150 g 1 4
Äpplen, Frankrike, 150 g 2 14
Äpplen, Nya Zeeland, 150 g 4 28
Svinn livsmedel, exkl dryck, 1,3–2 kg svinn per vecka   140–200
(http://www.naturvardsverket.se/sv/Start/Klimat/Konsumtion-och-klimat/Klimatanpassad-mat/)

Maxi

Kommentarer
Postat av: lycke

jätteintressant

2011-05-18 @ 15:06:35
Postat av: Lizah

Bra skrivet max! Kul fakta, det här får mig verkligen att tänka om.

2011-05-18 @ 15:08:05
Postat av: Max

P.S. jag kommer endast äta svenska äpplen resten av denna vecka!

2011-05-18 @ 15:11:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0