Växthus och Kött
Skillnaden mellan kött och kött är väldigt stort. Här nedan ser man hur stor skillnad det är mellan olika djur, växter och hur djuren lever. För att släppa ut mindre utsläpp genom vårt matintag behöver man inte börja med att direkt äta kött. Den enda lösning på problemet nere på individnivå är alltså inte bara att helt gå över till vegitarisk mat utan istället äta miljövänligare kött. Utsläppsskillnaden mellan nötkött och kyckling kommer som en chock för många och den är onekligen häpnadsväckande.
Äter du långsiktigt?
Exempel på växthusgasutsläpp vid olika livsmedelsval |
||
Summa per år kg CO2e |
||
1 gång per vecka | 7 gånger per vecka | |
---|---|---|
Nötkött från svenska mjölkkor, ungdjur och kalvar från mjölkkor, 140 g | 120 | 870 |
Nötkött från svenska dikor, ungdjur och kalvar från dikor, 140 g | 170 | 1200 |
Griskött, svenskt, 140 g | 35 | 250 |
Kyckling, svensk, 140 g | 10 | 70 |
Vildfångad torsk, 140 g | 50 | 370 |
Odlad lax (Kanada), 140 g | 40 | 270 |
Inlagd sill, 140 g | 15 | 110 |
Vegetarisk ärtsoppa, 350 g | 2 | 11 |
Bönor/kikärtor på burk, stor portion, 350 g | 9 | 60 |
Äpplen, Sverige, 150 g | 1 | 4 |
Äpplen, Frankrike, 150 g | 2 | 14 |
Äpplen, Nya Zeeland, 150 g | 4 | 28 |
Svinn livsmedel, exkl dryck, 1,3–2 kg svinn per vecka | 140–200 |
Maxi
Kommentarer
Postat av: lycke
jätteintressant
Postat av: Lizah
Bra skrivet max! Kul fakta, det här får mig verkligen att tänka om.
Postat av: Max
P.S. jag kommer endast äta svenska äpplen resten av denna vecka!
Trackback