Vad är problemet med köttindustrin?

Nu på senare år har köttindustrin börjat betraktas som ett miljöproblem. Det var inte länge sedan EU för första gången tog upp köttindustrin till en nationell miljöfråga. För att producera kött, särskilt nötkött, behövs det generellt mer yta än att producera något annat livsmedel. Och faktum är att energin som används vid produktionen nästan alltid är i form av fossila bränslen. När maten inte är närproducerad spottar även transporten ut koldioxid i massor. Samtidigt som det mesta av fodret som går åt till djuren är vanlig spannmål. Ett ökat utsläpp utan koldioxid påverkar i sin tur naturen och bidrar till högre temperaturer världen över vilket kan slå ut många ekosystem, leder till en ökning utav insekter vilket i sin tur kan slå ut grödor och jordbruk.  

 

En vegetarisk förhållning till mat handlar om respekt till naturen medan köttindustrin är det motsatta. Att börja äta mat som är närproducerad och inte tillverkad i industrier kräver en helomvändning för många. Något som är svårt att göra ur ett rent socialt perspektiv.

 

Den här har i många fall hamnat i skymundan för andra frågor som bilavgaser. En kos andning släpper ut lika mycket växthusgas som en vanlig bil som går tusen mil per år, eftersom metan har 21 gånger starkare växthuseffekt än koldioxid. En rapport från FN säger att 18 % av världens växthusgasutsläpp kommer från boskapssektorn, mer än bilar, båtar och flyg tillsammans och att boskapssektorn (då inräknat höns, mjölk och grisar) disponerar 70 % av jordklotets jordbruksmark.[1]

 

Problemet är att köttätandet är så starkt rotat i vårt samhälle. Att sluta äta kött anses vara en omöjlig sak att göra. Genom olika tider och kulturer har köttätandet aldrig varit en enkel sak. Olika kulturer har olika regler för hur kött ska ätas och hur kött inte ska ätas. Samtidigt som indier aldrig äter kor men ibland hundar, avgudar fransmän sina hundar men äter däremot kor. Det är ofta något djur som man inte äter, samtidigt som det alltid är något djur man äter. När man dödar människor händer det ofta att man avhumaniserar människor och kallar dem vid djur. Även om ett liv är ett liv är djur inte någon människa. Kontentan är att vi har genetisk relation till att äta kött vilket kött det än må vara för att överleva. Kanske det är därför vi har sådana problem att sluta med en vana som är så rotad i oss. Men egentligen pratar vi inte om att helt sluta med kött ätandet, det är inte vårt mål. Utan att försöka påverka vilka omständigheter det kött vi äter produceras.

 

I Sverige äter vi vår egen vikt i kött per år och det här skapar inte bara konsekvenser för miljön utan även på social nivå. Det är inte bra för kroppen att äta så mycket kött. Åsa Brugård Kose berättar att vårt stora köttätande är rikt på mättat fett som ökar risken för hjärt och kärlsjukdomar samt risken för vissa cancersorter. För mycket mättat fett bidrar till ökad fetma vilket är numera är en ledande välfärdssjukdom. [2]  

 

Företagen som har hand om köttindustrin har följt efterfrågan på köttet, men på fel sätt. Samtidigt som de vill möta marknaden och tjäna så mycket pengar som möjligt har mötet av marknaden blivit på ett kortsiktigt sätt. Viktigt för företagen är att tjäna pengar som fort som möjligt och för att kunna pressa priserna så mycket har man börjat producera kött på en industriell nivå. Det finns ingen plats för att tillhandahålla hänsyn till djurhantering eller att sträva efter en bättre miljö runt omkring produktionen. Då marknaden och prisnivån inte tillåter något åt det hållet.   

 

 Max & Isak

 

-----------------

 

 

 

 

 

 

 

 

[2] http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/Fett/Mattat-fett/[1] http://svt.se/2.89497/1.1081339/klimatboven_politikerna_struntar_i

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0