Skillnaden mellan problem och problem

På aftonbladets framsida idag står det att Mauro Scocco nobbar Pluras kök eftersom han inte vill bli tvgubbe. Det finns mycket som är viktigt allt handlar inte om att kändisar nobbar matprogram eller att fel bidrag vann melodifestivalen. Det finns viktigare saker att ta upp på agendan saker som påverkar oss på ett helt annat plan. Att prata om kött och köttindustrin.

Efter filmer och serier som visar alla negativa effekter har det fortfarande inte skapats någon debatt om ämnet, köttindustrins medverkan till miljöförstöring lyfts inte till ytan. Det går inte att blunda för alla problem som, förr eller senare kommer vi bli tvingade att möta problemet. Trots att vi tycker att biff är så gott. Det är istället lättare att bry sig om mindre problem, problem som vem som kom vidare i idol eller vem som inte kom vidare i idol. För varje dag vi ignorerar problemet blir problemet större. För varje dag som går kommer köttindustrin att öka i större takt än befolkning och framförallt i högre takt än vårt jordklot klarar av. Enligt filmen Stek åt alla står köttindustrin för 80 % av skövlingen i Amazonas. Man måste se allvaret i att 20 % av Amazonas har försvunnit på grund av att kött ska stå på bordet varje dag i veckan.

Men egentligen är det inte så konstigt att debatten om köttindustrin inte har kommit upp till ytan än, eftersom det kräver en så stor omställning. Viktigt att lägga tyngd på idag är att man sätter personen i första hand och sedan gruppen i andra hand. Individ före kollektiv. I vår generation sätter vi vår egen njutning i centrum och det händer ofta på andra människors bekostnad. Eller i det här fallet på naturens bekostnad.

Något annat som händer idag är alla trender som kommer och går. Mattrenden dock något som har varit bestående väldigt länge. Köttet främst ser man i de flesta sammanhang och då ofta tillsammans med en grill. Vem ska ta det första steget och se sina egna förbindelser i ett större perspektiv?

Som vi tidigare har pekat på är köttindustrin en av de största miljöbovarna och faktum är att köttindustrin står för 18 procent av hela världens växthusutsläpp[1]. Det här får stora konsekvenser och i relation till bilars påverkan på miljön betyder det mycket. Enligt filmen Stek åt alla skulle en köttfri dag i veckan för alla Belgiens invånare betyda lika mycket för miljön som om man tog bort en miljon aktiva bilar ur trafiken. I Stek åt alla får man även besöka flera olika platser och se köttindustrin från insidan. På en grisfarm i Frankrike medför grisarna mer gödsel än man hinner använda. Konsekvenserna av detta blir att industrin spottar ut kväve i omkringliggande sjöar och vattendrag. Och det här är inget ovanligt det sker överallt, även i Sverige. Övergödning är en biprodukt i de Svenska sjöarna som slår ut hela ekosystem. Allt för att vi ska äta kött varje dag i veckan. Allt för att vi har svårt att ta de stora problemen framför de små.

 max 


[1] http://www.minplanet.se/aktuellt/1661-meat-the-truth-om-koettetsklimatpaverkan


Kommentarer
Postat av: Lycke

Kan ni inte ge något mode tips plz?

2011-05-19 @ 12:12:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0