Övergödning, starkt kopplat till köttet!

Övergödning, starkt kopplat till köttet!

Förutom miljöpåverkan i form av utsläpp av växthusgaser från jordbruket är bidraget till övergödningen där ifrån oroväckande stort. Vad allt kommer ner till är, orsaken till varför övergödning i jordbruk blivit ett problem, effektivisering och specialisering av svenska boskapsgårdar. På grund av den ökade användningen (av konstgödsel) har den stora variationen av växter och djur försämrats. Att ha boskap inomhus har alltså blivit en ekonomisk fördel för bönder på grund av den ökande användningen av industriellt producerat så kallat NPK-gödsel då det är mer ekonomiskt att köpa konstgödsel än att tillhandahålla djurens egen gödsel. Man behöver alltså inte tillgodo se en balans mellan djur och grödor. Den naturliga vägen för mat till djuren blir inte lönsam längre och en möjlighet att hålla större boskap på mindre åkerareal skapas, del på grund av konstgödsel, del på grund av att spannmål (foder till djuren) har sjunkit i pris.

Jag nämnde tidigare att miljöpåverkan i from av övergödning inte bara berodde på effektivisering utan även specialisering. Gårdar i våra landskap inriktar sig idag på en specifik produkt, då det är lönsammare än att hålla blandning av boskap och grödor. [1]


”80 procent av Sveriges jordbruksmark används till boskapsuppfödning (foder, betesmark). Jordbruket och därmed köttet är huvudorsaken till övergödningen av Östersjön.”[2]


För att mer gå in på varför konstgjord gödsel är kopplat till övergödning så handlar det om när man sprider gödseln över grödor i för stor skala har inte växtligheten möjligheten att ta upp alla de näringsämnen som gödseln innehåller (NKP-gödsel innehåller bland annat stora mängder kväve, fosfor och kalium). Problemet skapas när de överblivna näringsämnen, som inte tas upp av växterna, sipprar ut i sjöar, hav och atmosfären. Ämnena kväve, kalium och fosfor är normalt tillväxtämnen som reglerar växtproduktion men när det som beskrivet begås övergödsling av marker och dessa ämnen läcker ut i naturen skapar de en obalans i de ekosystem som här finns. Bland annat är utsläppen av dessa ämnen en orsak till den extrema tillväxten av alger. Alger som inte kan tas omhand av de andra komponenterna i havet. När dessa i sitt överflöd sedan dör sjunker de ner till botten och skapar som ett täcke. Syrebrist och bottendöd blir som konsekvens. Och ifall en del av ett ekosystem slås ut, påverkas alla delar.

Så en fortsatt övergödning kommer göra att den resiliens som ekosystem har når sin pik, och allt fallerar.[3]

För att gå in på rå fakta står svenskt jordbruk för den största delen av fosfor- och kväve utsläppen i havet och då köttproduktionen är en del av jordbruket, är det en bidragande orsak till övergödningen och i sin tur miljöförstörelsen! 

Isak

[1]http://www.naturskyddsforeningen.se/upload/Foreningsdokument/Rapporter/jordbruk/rapport_jordbruk_kottmeranklimat.pdf

[2] http://www.barometern.se/opinion/insandare/kottkonsumtionen-maste-minska(1546584).gm

[3] Föreläsning

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0