Konsekvenser av importerat kött - max

Det vanligaste födan inom köttindustrin är sojabönan och majs, men för att uppnå en viss standard krävs det i vanligt led att korna går fritt och betar. Problemet med fria betesmarker är att det ofta sker på onaturlig väg. Kravmärkt existerar enbart i norden och beteckning ekologiskt kött är något som förvirrar istället för att förenkla. I Sveriges radio berättar de att betesmarker i Brasilien mer ofta än sällan är nedsprutade med växtgiftet 24D.[1] Det är en kemikalie som verkar för att döda allting med blad. Detta för att skapa gräsbevuxna ängar där korna kan beta. Människan vill inte äta industriellt kött och väljer helst något som både heter naturligt eller ekologiskt samtidigt som det är billigt. Det används inte bara starka och farliga kemikalier för att hålla betesmarkerna rena utan även vid odling utav sojabönor som även används vid fodring av nöt och griskött. Efter ett tag kommer de här starka gifterna att förstöra marken de används på och man fortsätter på ny mark, avbetar äng efter äng. Precis som man gör med mangroveskogen och jätteräkor. Ett kortsiktigt tänk som visst generar mycket pengar på kort tid men som sedan dödar sig själv. Problemet med död mark är att den aldrig kommer att återgå till sitt tidigare läge, sitt tidigare ekosystem eller tidigare utseende. Död mark förblir dör och man behöver således flytta produktionen till en ny plats. Vanligt i Brasilien är att produktionen arbetar sig inåt i regnskogen. Vilket sedan skapar stora problem för landsbygdsbefolkning i samma utsträckning som för miljön och lokala miljöproblem kommer alltid att bli globala förr eller senare. När man väl har förstört deras mark har landsbygdsbefolkning ingenting att försörja sig på och de kommer att tvingas arbete för köttindustrin under slavliknande förhållanden. Detta är ett problem som inte bara sker inom köttproduktionen utan kan kännas igen i de flesta branscher. Ett bra exempel är filmen Bananas* där arbetarna blir sterila av de starka kemikalierna som används vid bananplantagerna. Det blir ofta jättarna mot enskilda individer, i-land mot u-land och arbetare mot ägare. Det här kommer inte att få något stopp så länge det är lagligt. Faktum är att kemikalierna som används vid den här produktionen har varit olaglig i Sverige i närmare 30 år. [2]Men att det är olagligt eller inte i Sverige spelar ingen roll längre eftersom vi importerar mer än vad vi producerar.

När vi förbjuder kemikalierna i Sverige behöver bönderna hitta andra vägar för att producera sitt kött, vilket ofta leder till ett högre pris i mataffärerna. Men eftersom det fortfarande är lagligt utomland, lagligt att importera och lagligt att sälja har vi bara förskjutit problemet ifrån oss. Vi har istället för att förstöra vår närmiljö ökat påverkan på miljön i något annat land.

Det spelar ingen roll hur hårt vi reglerar vår köttmarknad så länge som andra länder inte följer efter eller så länge som vi inte kommer att äta köttet som produceras inom de Svenska gränserna. Trots det höga förtroendet för inhemskt kött ökar bara andelen importerat kött på de Svenska matborden. [3]


Figuren visar hur konsumtionen ökar i takt med importen samtidigt som den inhemska produktionen stagnerar. Tyvärr är den här statistiken 6 år gammal, men den visar redan då på en upptrappning i fel ände.

 
(http://www.naturskyddsforeningen.se/upload/Foreningsdokument/Rapporter/jordbruk/rapport_jordbruk_kottmeranklimat.pdf)


[1] http://www.fria.nu/artikel/83210

[2] http://latinamerikagrupperna.se/sojaimport

[3] http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=86&artikel=283497


Kommentarer
Postat av: Anonym

Bra Max, din fakta är mest relevant och tillför mycket jämfört med dina kamrater. Byt grupp förfan!



Klart MVG, Mvh Lusse

2011-05-23 @ 15:17:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0